...

Maksan puhdistaminen toksiineista – 5 vinkkiä ravitsemusterapeutilta

Maksa on kehomme tärkein ja myös suurin elin. Se suorittaa erilaisia tehtäviä proteiinien, kolesterolin ja sapen tuottamisesta vitamiinien, kivennäisaineiden ja jopa hiilihydraattien varastointiin. Se myös hajottaa myrkkyjä ja karkottaa ne kehostamme. Sen takia maksan pitäminen hyvässä kunnossa on tärkeää hyvän terveyden ylläpitämiseksi.

 

Mitä voidaan tehdä maksan pitämiseksi hyvässä kunnossa?

Itse asiassa maksa ei ole ainoa elin, joka poistaa toksiineja. Maksa, munuaiset, iho, keuhkot ja ruoansulatusjärjestelmä ovat mukana koko detox-prosessissa. Siksi oikeampi kysymys on: miten tukea koko organismia ja tehostaa prosessia, jonka perimmäisenä tavoitteena on toksiinien karkottaminen? Tämä voidaan tehdä terveellisten elämäntapojen sekä monipuolisen ruokavalion avulla, jotka sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.

 

Mitä toksiinit ovat ja miten ne pääsevät kehoomme?

Yksinkertaisesti sanottuna toksiinit ovat haitallisia aineita, joita kasvi-, eläin- ja bakteerisolut tuottavat. Kohtaamme niitä päivittäin:

  • ilmassa
  • elintarvikkeissa
  • lääkkeissä
  • kosmetiikassa
  • ja juomien sisältämien myrkkyjen (esim. alkoholin) kautta

Liiallinen määrä toksiineja kehossamme voi aiheuttaa useita terveysongelmia, kuten iho-ongelmia, kroonista väsymystä, päänsärkyä, ruoka-intoleranssia, heikkoa immuniteettia ja liikalihavuutta, mukaan lukien rasvamaksa.

Jos henkilö on fyysisesti aktiivinen, syö terveellisesti, ei tupakoi eikä liioittele alkoholin kulutusta, niin kehomme pystyy käsittelemään täydellisesti toksiinien erittymistä. Maksasta sanotaan myös, että se on itsepuhdistuva elin. Sen ylikuormittamiseksi sinun täytyy jatkuvasti olla erittäin saastuneessa ympäristössä, syödä roskaruokaa ja juoda liikaa alkoholia.

 

Kuinka tukea kehon detox-prosessia ravinnolla?

Ruoasta elimistöön joutuvat myrkyt käsitellään ensin suoliston liman, mahahapon ja immuunisolujen avulla. Nämä muodostavat tehokkaan puolustusesteen, mutta jos toksiinien määrä on liian korkea, toksiinit kulkeutuvat suojaesteen läpi vereen ja verestä maksaan. Detox-prosessi alkaa maksassa, ja eri vaiheissa tarvitsemme esimerkiksi:

  1. B-ryhmän vitamiineja
  2. erilaisia antioksidantteja (flavonoidit, C- ja E-vitamiinit, seleeni jne.)
  3. erilaisia aminohappoja (proteiinit)

Siksi meidän on varmistettava, että ruokavaliossamme on runsaasti B-ryhmän vitamiineja, aminohappoja ja antioksidantteja. Tämä kaikki saavutetaan monipuolisella ruokavaliolla. Meidän tulisi esimerkiksi syödä päivittäin vähintään 500 g vihanneksia (paitsi perunaa ja bataattia), 200-400 g marjoja tai hedelmiä ja 1-2 kourallista pähkinöitä. B-vitamiineja saamme pääasiassa lihasta, mutta myös monista viljoista. Monet vihannekset, marjat, hedelmät, yrtit ja myös esimerkiksi mausteet tai superfoodit ovat antioksidanttien lähteitä.

Toksiinien määrän vähentämiseksi kehossa:

  1. Ole fyysisesti aktiivinen
  2. Syö runsaasti kasviksia, marjoja, hedelmiä joka päivä sekä lisää mausteita (esim. kurkuma) ja yrttejä ruokavalioosi
  3. Älä juo liikaa alkoholia
  4. Älä tupakoi
  5. Vältä ruokia, joissa on liikaa sokeria ja puhdistettuja ainesosia

Muista, että kertaluonteiset ja lyhytaikaiset detox-kuurit eivät tarjoa elimistöllemme riittävää suojaa ja puhdistusta. On tärkeää, että terveelliset elämäntavat ja oikea ravitsemus ovat osa jokapäiväistä elämää!

Kirjoittaja: Ravitsemusterapeutti Diana Zintsenko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
    Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.