Helposti eroon toksiineista: 5 vinkkiä maksan puhdistamiseen
27. kesä 2023
Healthy eating
Maksa on tärkein ja suurin elin kehossamme. Se suorittaa monia tehtäviä, kuten proteiinien, kolesterolin ja sapen tuottaminen sekä vitamiinien, mineraalien ja jopa hiilihydraattien säilyttäminen. Maksassa myös hajotetaan toksiineja ja poistetaan niitä kehostamme. Siksi maksan hyvässä kunnossa pitäminen on tärkeää terveyden ylläpitämiseksi.
Mitä tehdä maksan terveyden ylläpitämiseksi?
Itse asiassa maksakaan ei ole ainoa elin, joka huolehtii toksiinien poistamisesta. Koko detox-prosessiin osallistuvat maksan lisäksi munuaiset, iho, keuhkot ja ruoansulatusjärjestelmä. Oikeampi kysymys olisikin: kuinka tukea koko kehoa ja tehostaa prosessia, jonka päämääränä on myrkkyjen poistaminen? Tämä voidaan saavuttaa terveellisten elämäntapojen ja monipuolisen, vitamiini- ja mineraalirikkaan ravitsemuksen avulla.
Mitä toksiinit ovat ja miten ne päätyvät kehoomme?
Yksinkertaisesti sanottuna toksiinit ovat haitallisia aineita, joita tuottavat kasvi-, eläin- ja bakteerisolut. Altistumme niille päivittäin:
- ilmassa
- ruoassa
- lääkkeissä
- kosmetiikassa
- ja juomissa olevien toksiinien kautta (esim. alkoholi)
Miten tukea kehon detox-prosessia ravinnon avulla?
Ruokavalion kautta kehoon pääsevät myrkyt käsitellään ensisijaisesti suolistossa oleva liman, mahanhapon ja immuunisolujen avulla. Ne muodostavat vahvan suojamuurin. Kuitenkin, jos myrkkyjen määrä on liian suuri, ne pääsevät läpi suojamuureista vereen ja sieltä ne kuljetetaan maksaan. Maksassa alkaa detox-prosessi, jossa eri vaiheissa tarvitsemme esimerkiksi:
- B-ryhmän vitamiineja
- Erilaisia antioksidantteja (flavonoideja, C- ja E-vitamiineja, seleeniä jne.)
- Erilaisia aminohappoja (proteiineja)
Siksi meidän on varmistettava, että ruokavaliossamme on runsaasti B-ryhmän vitamiineja, aminohappoja ja antioksidantteja. Tämä saavutetaan monipuolisella ruokavaliolla. Meidän tulisi esimerkiksi syödä päivittäin vähintään 500 g vihanneksia (paitsi perunaa ja bataattia), 200-400 g marjoja tai hedelmiä ja 1-2 kourallista pähkinöitä. B-vitamiineja saamme pääasiassa lihasta, mutta myös monista viljoista. Antioksidantteja löytyy monista vihanneksista, marjoista, hedelmistä, yrteistä ja myös esimerkiksi mausteista tai superfoodeista.
Toksiinien määrän vähentämiseksi kehossa:
- Ole fyysisesti aktiivinen
- Syö päivittäin runsaasti vihanneksia, marjoja, hedelmiä ja lisää ruokaan mausteita (esim. kurkumaa) ja tuoreita yrttejä
- Älä liioittele alkoholin kanssa
- Älä tupakoi
- Vältä liiallista sokeria ja jalostettuja ainesosia sisältäviä ruokia
Muista, että kertaluonteiset ja lyhytaikaiset detox-kuurit eivät anna riittävää suojaa ja puhdistavaa vaikutusta keholle. Tärkeää on, että terveelliset elämäntavat ja oikea ravitsemus ovat osa päivittäistä elämää!
Kirjoittaja: ravitsemusterapeutti Diana Zintsenko